CBT
בקליניקת ביחד- הטיפול הינו טיפול אינטגרטיבי, המבוסס על ההנחה שגם תהליכים קוגניטיביים וגם תהליכים התנהגותיים מהווים מקור לקשיים רגשיים, כדוגמת בעיות חרדה, דיכאון או הפרעות התנהגות.
מדובר בטיפול מבוסס מחקר וידע, המסייע בהתמודדות עם הקשיים הרגשיים וההתנהגותיים על ידי התמקדות בקשר ההדוק בין מה שהמטופל מרגיש, חושב ועושה.
מחקרים שבוצעו בתחום הוכיחו את יעילותו של טיפול סי בי טי במרכז ביחד אנו מטפלים במגוון בעיות אישיות ובינאישיות – הפרעות חרדה, התמודדות עם בעיות חברתיות ומשפחתיות, הפרעות אכילה, הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), קשי קשב וריכוז ועוד.
ראוי לציין כי טיפול CBT לילדים ובבני נוער משלב כחלק אינטגרלי מהטיפול הדרכה הורית, במטרה לסייע בתרגול דפוסי ההתנהגות החדשים ועל מנת לאפשר הכללת המיומנויות שנרכשו בטיפול סי בי טי במסגרת הביתית והבית ספרית.
2. תרגול וחשיפה – אחת המטרות העיקריות בעת טיפול סי בי טי
הינה לחשוף את המטופל בצורה הדרגתית ומבוקרת (בהתחלה באמצעות תרגילים דמיוניים ובהמשך באמצעות חשיפה לסיטואציות אמיתיות) לאותם מצבים מאיימים במטרה להפחית את הקשיים הרגשיים ולהכחידם.
טיפול סי בי טי טומן בחובו מספר אסטרטגיות שנועדו לבחון ולאתגר את דפוסי החשיבה המקובעים והלקויים של הילד ולסייע לו ברכישת מיומנויות התנהגות טובות, מציאותיות ורצויות יותר.
1.בנייה/ארגון קוגניטיבי מחדש – סי בי טי מבוסס על ההנחה כי דפוסי התנהגות לקויים הינם תגובה לרגשות ולמחשבות שליליות. שינוי המחשבות האוטומטיות יביא גם לשינוי בתגובה הרגשית הבלתי רצויה. ארגון קוגניטיבי מחדש מסייע לילדים בשלב הראשון, לזהות את המחשבות השליליות ("כולם חושבים שאני טיפש", "אף אחד לא אוהב אותי", "שום דבר לא מצליח", "יקרה לי משהו רע" וכו') במחשבות ואמונות מסתגלות וחיוביות
מרכיבי טיפול סי בי טי
3.שיטות להרפיה עצמית – במהלך הטיפול נלמד טכניקות להרפיה ולפיתוח שליטה עצמית ויכולת התמודדות עם איומים חיצוניים ופנימיים כאחד
4.הדרכת הורים – סי בי טי בילדים טומן בחובו עבודה מערכתית
עם גורמים המשפיעים על דפוסי החשיבה של הילד. על מנת ליישם את הנלמד במהלך הטיפול עם הילד, אנו נקדיש מספר מפגשים להדרכה הורית אשר בהן נעביר את הכלים שנלמדו להורי הילד במטרה לחדד ולהמשיך בצורה עקבית בהטמעת דרכי ההתמודדות החדשות בבית המשפחה.
שלבי הטיפול:
הכרות והבנייה קוגנטיבית
תרגול וחשיפה
טכניקות להרפייה עצמית